maanantai 28. huhtikuuta 2008

Nimiä



Lapsuudessa sadepäivinä oli joskus tylsää.
Yksi mielenkiintoinen tapa viihdyttää itseäni oli
selata puhelinluetteloa ja etsiä lystikkäitä nimiä/ nimiyhdistelmiä.

Yksi on jäänyt mieleen yli muiden: Terveisiä vain Lehtori Reija Margareta Römpötti-Papuselle.

Myös nyt jo kun ikä on lähempänä kolmeakymmentä kuin mitään muuta kymmentä, saa sitä itseään hauskutettua melko erikoisin keinoin. Päivänä eräänä eksyin Väestörekisterikeskuksen Tilastot osioon.

Tietysti piti ensiksi katsella montako Jussia Suomesta löytyy. (Yhteensä 24104) Jussi nimen kulta-aika on osunut vuosiin 1980-1999 jolloin nimettiin lähes 10 000 Jussia. Tämän jälkeen innostuin testaamaan kaikki perheenjäseneni ja ystäväni.
Kun tämä kävi tylsäksi päätin testata totaalisen random sanoja. Hämmästyin suunnattomasti! Oli vaikea löytää sanaa, jota joku onnekas ei olisi saanut etunimekseen! Seuraavassa lista erikoisimmista:

Homo (1kpl vuosina 1900-1919)
Kelli (12 kappaletta Naisia)
Mursu (2kpl miehiä vuosina 1980-1999, ihan harmittaa omien vanhempieni mielikuvituksettomuus)
Ilves, Kalpa, Kerho löytyvät ns. jääkiekko nimistä. Harmittelin että Saipaa ei näkynyt. Kun jalkapallon puolelle mennään, niin eräs punaisten kannattaja on nimennyt lapsekseen Pool. Vähemmän yllättävää on se että ManUn kannattajia löytyy yli 1500.

Ihana on nimenä yhdellä miehellä ja 66 naisella, Kamala nimi löytyy neljältä naiselta. Liekö sattuneet samaan perheeseen.

Vanhan äidinkielen opettajani isoäidin nimi oli ollut Ainoa Meren Helmi. Kun siihen lisätään sukunimi Holopainen, on kontrasti mielestäni vähintään erikoinen.

Susi on yllättäen vain naisten nimi, heitä on 12 kappaletta. Liekö nimitys Susi-ruma viittaus johonkin ihmiseen, eikä suinkaan metsiemme takkuturkkiin.

Suomesta löytyy Hemuleita, Muumeja ja tietysti useampi Myy. Pienenä pettymyksenä Haisuli oli vielä käyttämättä. Tarttukaapa onkeen!

Neljä miestä ovat olleet pienestä pitäen Ukkeja. Mikähän heidän hellittelynimensä on ollut lastenlasten suusta?

Taku (9 miestä, 6 naista) on Tikua (1 mies 4 naista) suositumpi nimi. Aku (2712)voittaa Iineksen (1414). Pluto (1 mies) ottaa pahasti nokkiin Hessulta (12) Heitäkin suositumpi on Pelle (42). Roopen (5262) vihollisista Milla (8287, yksi mies) pesee lattiaa Piillä (60, 58 naista) ja Karhu (2) koplalla.

Nimiksi on annettu mm. Pelto, Tie, Loma, liekö viittauksia ns. alkusysäykseen.
Alkulähteeksi käy myös: Pomo, Viera(s), Oma, Ukko, Akka.
Edellisiin liittyen, on alkuun panemiseen syynä voinut olla myös Kalja (1 nainen)tai pahemmassa tapauksessa Piri (13)

Niin.. ihan tässä ihmetyttää että pienempänä en kehdannut sanoa toista nimeäni (Samuli) kun se oli niin älyttömän nolo ja poikkeuksellinen.
Jaahas. Emäntä tulee kohta kotiin, pitäisiköhän se laittaa Kelli Mursu aluille.

2 kommenttia:

superina kirjoitti...

taitaa olla, että sulla ei oo mielipidettä lasten nimiin x)

Anonyymi kirjoitti...

Osataan sitä ulkomaillakin:

http://www.smh.com.au/articles/2003/05/13/1052591774910.html